3 reacties

Nieuws

23 februari 2013 | Berichtgeving over de ongeregeldheden tussen kampong Kamarian/Sepa en Hualoi | door Michael Kainama

Er is idd een nieuwe Bapa Radja gekozen en dit gebeurde op 28 december 2012. Ik was op dat moment daar aanwezig. Het was een mooie gebeurtenis om mee te maken, vooral omdat daags van tevoren onze pela’s uit Sepa en Naulu in Kamarian waren aangekomen om dit ook mee te vieren. Ik wil nu gelijk van deze gelegenheid gebruik maken om een bericht door te geven aan alle Kamarianezen over de ongeregeldheden die op de dag na de benoeming van de Bapa Radja, zijn gebeurd tussen kampong Hualoi en Kamarian/Sepa. Dit vooral omdat er een hele foute bericht in de Marinjo van februari hierover is geschreven. Op de dag dat kampong Sepa en Naulu richting Kamarian reden (ongeveer 3000 man) kwam er ter hoogte van Hualoi wat wrijvingen tussen wat motorrijders van Kamarian en Hualoi. Wat jongens van Hualoi, onder invloed van alcohol, reden mee tot aan de brug Wae Aka, een aantal jongeren van Kamarian deelden een paar klappen uit omdat ze naar vele malen waarschuwingen niet luisterden om terug te keren naar Hualoi maar verder was het niet uit de hand gelopen.seram_lease_kamarian_sepaDe dag na de benoeming gingen de Pela’s weer richting huis. Omdat ze met zo velen waren hadden ze het in delen gedaan. De 1e lichting, de grootste met ongeveer 2500 man verlieten Kamarian in de ochtend. De 2e lichting, een paar 100 honderd man, gingen in de middag. Niet lang daarna kwam het nieuws in Kamarian aan dat de 2e lichting bij Hualoi is aangevallen. Er zijn aldaar 11 mensen van Sepa vermoord. Dit met een onmenselijke brutaliteit, waar ik verder niet in details over wil treden.
Gelijk liep Kamarian leeg, de jongens en mannen vertrokken direct naar Hualoi, daar aangekomen stond het leger al paraat. Die vervolgens 4 Kamarianezen hebben neergeschoten, die later met hun verwondingen zijn afgevoerd naar ziekenhuizen in Ambon en Jakarta. De laatste lichting Sepa ongeveer 80 man waren dus nog in Kamarian.zij konden niet meer via Rumakai richting Sepa omdat de hoofdwegen waren gebarricadeerd door de Kamarianezen, om te voorkomen dat het leger binnen zou vallen. In de avond is er door de autoriteiten vanuit Ambon geregeld dat er een ferry boot vanuit Kairatu naar Amahei, deze mensen richting Sepa brachten.
Een emotionele gebeurtenis want toen ze langs Kamarian voeren was het al schemerig geworden en staken we gedroogde palmbladeren in brand en zwaaide daarmee in de lucht, wat vervolgens met licht van zaklantaarns werd beantwoord vanuit de ferry. Die zelfde dag kregen we te horen dat er ongeregeldheden hebben plaats gevonden op Masohi tussen mensen van Hualoi die daar wonen en werken en mensen van Sepa. De mensen van Hualoi vluchtten vervolgens massaal naar de militaire basis op Masohi. Hualoi staat bekend als provocateurs die in 1999, toen de oorlog uitbrak op Ambon, massaal het Indonesische leger op Seram hebben ondersteund. Wat opviel was dat ze tijdens de ongeregeldheden, wat hierboven staat beschreven, waren voorzien van wapens en bommen en dat het leger zo snel op Hualoi aanwezig waren. Later bleekt dat het een opgezet plan was geweest om vijandschap te zetten tussen Kamarian en Sepa. Ik schrijf dit bericht voornamelijk omdat dit nieuws in Marinjo geheel verkeerd naar buiten is gebracht en natuurlijk ook om iedereen in te lichten over de gebeurtenissen op Kamarian. Er is al een mail naar Jim Worung van Marinjo gestuurd, met het verzoek dit in de volgende editie van Marinjo te rectificeren. Helaas is hier nog niet door hem op gereageerd. Ik verzoek alle Kamarianezen die dit bericht in Marinjo hebben gelezen, een berichtje of zoiets dergelijks, naar Marinjo te sturen om ze duidelijk te maken dat ze niet zomaar iets klakkeloos kunnen aannemen en schrijven, zonder te checken of een verhaal klopt. Dit omdat dit vele misverstanden kan voorkomen.

Michael Kainama

Zie ook de blog(in het Maleis) van Augustina Putirulan, studente Theologische Faculteit UKIM:
putirulan.blogspot.nl/2013/01/catatan-mengenang-tragedi-berdarah-dan.html

★ ★ ★

1 december 2012
Er is een nieuwe bapa radja gekozen in Kamarian.. Het is bung Pice Kainama geworden. Wanneer hij geïnstalleerd zal worden weet ik niet, maar ik hoop dat hij veel goede dingen zal doen voor Kamarian en de inwoners…

Jereon Pariama(uit Amalohy Anai Facebookgroep)
★ ★ ★
Advertenties

3 reacties op “Nieuws

 1. Er is idd een nieuwe Bapa Radja gekozen en dit gebeurde op 28 december 2012. Ik was op dat moment daar aanwezig. Het was een mooie gebeurtenis om mee te maken, vooral omdat daags van tevoren onze pela’s uit Sepa en Naulu in Kamarian waren aangekomen om dit ook mee te vieren.

  Ik wil nu gelijk van deze gelegenheid gebruik maken om een bericht door te geven aan alle Kamarianezen over de ongeregeldheden die op de dag na de benoeming van de Bapa Radja, zijn gebeurd tussen kampong Hualoi en Kamarian/Sepa. Dit vooral omdat er een hele foute bericht in de Marinjo van februari hierover is geschreven.

  Op de dag dat kampong Sepa en Naulu richting Kamarian reden (ongeveer 3000 man) kwam er ter hoogte van Hualoi wat wrijvingen tussen wat motorrijders van Kamarian en Hualoi. Wat jongens van Hualoi, onder invloed van alcohol, reden mee tot aan de brug Wae Aka, een aantal jongeren van kamarian deelden een paar klappen uit omdat ze naar vele malen waarschuwingen niet luisterden om terug te keren naar hulaloi maar verder was het niet uit de hand gelopen.

  De dag na de benoeming gingen de Pela’s weer richting huis. Omdat ze met zo velen waren hadden ze het in delen gedaan. De 1e lichting, de grootste met ongeveer 2500 man verlieten Kamarian in de ochtend. De 2e lichting, een paar 100 honderd man, gingen in de middag. Niet lang daarna kwam het nieuws in Kamarian aan dat de 2e lichting bij Hualoi is aangevallen. Er zijn aldaar 11 mensen van Sepa vermoord. Dit met een onmenselijke brutaliteit, waar ik verder niet in details over wil treden.
  Gelijk liep Kamarian leeg, de jongens en mannen vertrokken direct naar Hualoi, daar aangekomen stond het leger al paraat. Die vervolgens 4 Kamarianezen hebben neergeschoten, die later met hun verwondingen zijn afgevoerd naar ziekenhuizen in Ambon en Jakarta.

  De laatste lichting Sepa ongeveer 80 man waren dus nog in Kamarian.zij konden niet meer via Rumakay richting Sepa omdat de hoofdwegen waren gebarricadeerd door de Kamarianezen, om te voorkomen dat het leger binnen zou vallen. In de avond is er door de autoriteiten vanuit Ambon geregeld dat er een ferry boot vanuit Kairatu naar Amahei, deze mensen richting Sepa brachten.
  Een emotionele gebeurtenis want toen ze langs Kamarian voeren was het al schemerig geworden en staken we gedroogde palmbladeren in brand en zwaaide daarmee in de lucht, wat vervolgens met licht van zaklantaarns werd beantwoord vanuit de ferry.

  Die zelfde dag kregen we te horen dat er ongeregeldheden hebben plaats gevonden op Masohi tussen mensen van Hualoi die daar wonen en werken en mensen van Sepa. De mensen van Hualoi vluchtten vervolgens massaal naar de militaire basis op Masohi.

  Hualoi staat bekend als provocateurs die in 1999, toen de oorlog uitbrak op Ambon, massaal het Indonesische leger op Seram hebben ondersteund.

  Wat opviel was dat ze tijdens de ongeregeldheden, wat hierboven staat beschreven, waren voorzien van wapens en bommen en dat het leger zo snel op Hualoi aanwezig waren.
  Later bleekt dat het een opgezet plan was geweest om vijand schap te zetten tussen Kamrian en Sepa.

  Ik schrijf dit bericht voornamelijk omdat dit nieuws in Marinjo geheel verkeerd naar buiten is gebracht en natuurlijk ook om iedereen in te lichten over de gebeurtenissen op Kamarian. Er is al een mail naar Jim Worung van Marinjo gestuurd, met het verzoek dit in de volgende editie van Marinjo te rectificeren. Helaas is hier nog niet door hem op gereageerd.

  Ik verzoek alle Kamarianezen die dit bericht in Marinjo hebben gelezen, een berichtje of zoiets dergelijks, naar Marinjo te sturen om ze duidelijk te maken dat ze niet zomaar iets klakkeloos kunnen aannemen en schrijven, zonder te checken of een verhaal klopt. Dit omdat dit vele misverstanden kan voorkomen.

  Michael Kainama

 2. Wat fijn om dit verhaal van jou te lezen, SEPA en KAMARIAN zijn 1, minder leuk dat het zo geweldadig is geescaleert! Ik begrijp niet dat er zomaar een verhaal in de Marinjo wordt gezet! Een rectificatie is zeker op zijn plaats! Gr Petra Tomasowa-Talapessy

 3. Terimakasih adik,

  Ini pertama kali aku dengar kabar benar. Saijang karena hubungan Amalohy Sepa tetap sungu manis. Tida boleh orang asin bermain kami punja hubungan peresahan.
  Paleng panas kami pun hubungan satudarah…satuhati..satudjalan dengan pela darah Sepa!

  Mae ite oso oso jo

  Wiliam Pentury Assen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: